Česká společnost pro rozvoj bydlení a Sdružení nájemníků podporují novou platformu DoDružstva.cz

Česká společnost pro rozvoj bydlení (ČSRB) a Sdružení nájemníků vítají novou platformu DoDružstva.cz. Nově založený spolek, který chce lidem pomáhat k cenově dostupnému bydlení založili začátkem března mladí ekonomové a právníci, kteří již před časem spustili web DoDružstva.cz. Cílem je nabídnout mladým rodinám, seniorům a dalším zájemcům, kteří nedosáhnou nebo nechtějí hypotéku, alternativu ve vlastním bydlení ve městě, které je pro ně v tuto chvíli nedostupné.

„Podobnou aktivitu lze jen a jedině uvítat. Iniciativu DoDružstva vnímám také jako přímou nabídkou spolupráce i pro vedení hlavního města, které nedávno odsouhlasilo zásady dostupného družstevního bydlení a které by teď mělo najít politickou sílu a odvahu svůj záměr dostupnějšího bydlení začít naplňovat konkrétními projekty spolupráce s bytovými družstvy,“ říká Martin Kroh, předseda České společnosti pro bydlení.

Rostoucí ceny bytů ve městech, méně dostupné hypotéky i nová krize způsobená pandemií Covid-19 způsobuje další odliv mladých lidí z centrálních částí měst a obcí. Platforma DoDružstva.cz tak může být vítaným řešením, jak z města neodcházet. Zájemci o bydlení se na webu zaregistrují a vyspecifikují svoje preference, včetně lokality, kde chtějí bydlet. Na to mohou následně reagovat budoucí organizátoři, bytová družstva i obce. Platforma bude fungovat i opačně. Nabídky jednotlivých projektů na ni budou zveřejňovat samotní organizátoři družstevní výstavby. Lidé si tak mohou vybírat i z již připravených možností.

Důležitý moment – spolupráce s městy

Jak ukazují úspěšné projekty, platforma DoDružstva.cz podporuje také spolupráci s městy a obcemi. Zatímco v některých městech České republiky součinnost funguje, v Praze odsouhlasili zastupitelé projekt dostupného družstevního bydlení s účastí města teprve na konci loňského roku. Již dříve přitom některá bytová družstva avizovala, že pokud ke spolupráci s hlavním městem či jeho městskými částmi dojde, budou schopna nabídnout byty v hlavním městě za 60 až 65 tisíc korun za metr čtvereční.

Princip je takový, že město poskytne pozemky a bytová družstva na nich zorganizují výstavbu na pro ně obvyklém neziskovém principu. Město přitom může získat část bytů pro sebe, pro klíčové profese jako jsou hasiči, policisté nebo zdravotníci. Členové družstev pak splácí spolu s družstevním nájmem nejdříve stavbu bytů, což rozpočty například mladých rodin zatíží výrazně méně. Teprve následující generace zaplatí cenu za pozemek městu, stále ale bydlí ve svém.

„Z pohledu České společnosti pro rozvoj bydlení je družstevní bydlení nejvýznamnější cestou k dostupnějšímu vlastnímu bydlení. To ostatně ukazují i mnohé evropské příklady, Německo či Rakousko nevyjímaje,“ říká Milan Taraba, místopředseda České společnosti pro bydlení a předseda Sdružení nájemníků České republiky.

Kontakt pro bližší informace:

Hana Tietze
Mobil: 602 349 483
E-mail: press@forumbd.cz