Ve středu 7. dubna t.r. pořádalo Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) konferenci zaměřenou na stavební rozvoj v Česku. V on-line diskuzi vystoupili Klára Dostálová (ministryně pro místní rozvoj), Martin Kolovratník (poslanec), Martin Kupka (poslanec), Petr Hlaváček (náměstek primátora Prahy), Ondřej Boháč (ředitel IPR Praha), Tomáš Portlík (zastupitel a místostarosta), Zdeněk Tůma (ekonom a bývalý guvernér ČNB), Mojmír Hampl (ekonom a bývalý viceguvernér ČNB), Radek Mátl (ředitel ŘSD), Dušan Kunovský (ředitel Central Group), Pavel Kliment (ekonom a partner KPMG) a Tomáš Ctibor (ředitel 4ct a předseda SAR).

Hlavním tématem byl připravovaný nový stavební zákon a možné změny daní u bytové výstavby. Všechna vystoupení diskutujících se nesla i ve znamení aktuálního nedostatku bytů a jejich zvyšujících se cen, dopadů nového stavebního zákona, případně uplatňování DP H u nových bytů. Právě k DPH směřuje zajímavý návrh na rozdělení výnosu daně v poměru 10% do státního rozpočtu při současném ponecháním 5% pro obce, ve kterých dochází k výstavbě proto, aby se mohly získané finanční prostředky zacílit na související infrastrukturu.

Hlavním odlišností aktuálních tří verzí nového stavebního zákona je pohled na nutnost centralizace stavebních úřadů do podoby jednoho superúřadu, nebo ponechání současně podoby v přímém řízení samospráv. On-line summitu tak hledal odpovědi na klíčové otázky stavebnictví, architektury, ale také všech, kdo chtějí bydlet.

Odkaz ke shlédnutí debaty:

Záznam přenosu: Proč jsou byty tak drahé a co udělá stavební zákon – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

V Praze dne 7. dubna 2021

Mgr. Martin Kroh, předseda společnosti