60 až 65 tisíc za metr čtvereční – právě na takovou cenu se může dostat byt v hlavním městě. Garantují to družstevníci, kteří se na tom shodli na konferenci eFÓRUM BD 2020, která proběhla začátkem listopadu. Cesta k ceně, na kterou dosáhnou mladé rodiny i ti, kteří nechtějí nebo nemohou získat hypotéku vede přes spolupráci s obcí. Ukazují to pozitivní zkušenosti z jiných krajů. Magistrát hlavního města Prahy se ale k tomu staví stále nečinně.

Příklady úspěšných družstevních projektů z Dobrušky, Pelhřimova nebo připravovaného Valašského Meziříčí ukazují, že spolupráce bytových družstev a obce může být velkým přínosem pro ty, kteří chtějí bydlet. Zájem Jeseníka a dalších obcí navíc naznačuje růst zájmu o segment družstevní bytové výstavby. A váhání Prahy? „Pro laika nepochopitelné! Naše vize je správná – s trochou dobré vůle dokážeme pro Pražany stavět stovky bytů ročně za 60 až 65 tisíc korun za metr čtvereční. K bytům by se tak mohli dostat i mladé rodiny, senioři nebo lidé, kteří nedosáhnou na hypotéky,“ upřesňuje Martin Kroh, předseda České společnosti pro bydlení a dodává: „Další váhání je pro současnou reprezentaci neomluvitelným hazardem s důvěrou Pražanů, rozpačitě se rozhlížejících po dostupném bydlení. Všichni koaliční partneři totiž podporu družstevního bydlení před volbami slibovali! A zdá se, že skutek…utek?“

Prodej městských pozemků developerům není řešení, obyvatele to do města nevrátí

Současná celosvětová krize navíc ukazuje, jak je důležité vrátit i do centra a širšího okolí města život místních lidí. Vylidněná Praha je toho důkazem. Prodej městských pozemků developerům ale není řešení. Developer rozprodá byty a opět v nich budou většinou nájemníci nebo zůstanou ležet ladem.

„V českém prostředí stále narážíme na důvěru veřejného a soukromého sektoru, což je zásadní předpoklad pro úspěšnou spolupráci. První jiskřičky možných konceptů spolupráce se objevují spíše v malých než velkých městech. Zásadním rozdílem při přípravě družstevní výstavby je možnost dlouhodobého záměru a v případě velkého územního celku možnost řešit například i problémy gendrifikace, či starost o veřejný prostor. Je třeba však také podotknout, že stejně tak jako standartní developeři, i družstevní development naráží na dlouhé průtahy povolování staveb a celkovou situaci připravenosti pozemků na výstavbu, což realizační cenu nemálo zvyšuje,“ říká Anna Ježková za Coop Development.

Kontakt pro bližší informace:

Hana Tietze
 
Mobil: 602 349 483
E-mail: press@forumbd.cz