Dne 31. července t.r. proběhl na Ministerstvu pro místní rozvoj kulatý stůl na téma úpravy vyhlášky č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Cílem setkání je představit chystané změny v dané vyhlášce, které vyplynuly ze průběhu debaty na lednovém kulatého stolu na stejné téma.

Družstevní marketingové sdružení Česká republika (DMS ČR) k připravované novele poslal své připomínky, kde se snažila upozornit na potřebu některých věcných upřesnění, např. sladění termínů odkazujících na klasifikační třídy energetické náročnosti budovy, nebo zvýšení horní hranice odchylky od průměru, má-li splnit norma zadání a rozšířit prostor pro větší rozteč mezi nejvíce a nejméně platícími uživateli bytů. Upozornili jsme taktéž na skutečnost, že již podruhé dochází k novele vyhlášky bez toho, aby reagovala na změnu § 1186 odst. 2 občanského zákoníku z roku 2020, tedy bez vypuštění platnosti rozdělování nákladů u bytových družstev a společenství vlastníků.

Výsledek jednání znovu ukázal, že svolání odborné veřejnosti je spíše seznamovacím aktem o vůli ministerstva, než snahy o vyslyšení připomínek praxe a jejich promítnutí do legislativních návrhů. Rychlá novela tak znovu nezareaguje na mnohé z podaných připomínek, a to i z dílny dalších oslovených subjektů.

Martin Kroh, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení