Tento čtvrtek se uskutečnila v Senátu Parlamentu České republiky konference Dny nájemního bydlení. V úvodu akce vystoupil ministr pro místní rozvoj a představil plány MMR ke zlepšení dostupnosti i podpory variabilnějších forem bydlení. Velké ambice směřují hlavně k podpoře nájemního bydlení, kde by neměla chybět ani podpora družstevního nájemního bydlení.

Význam bytového družstevnictví jsme připomenuli společně s předsedou Svazu českých a moravských bytových družstev. Jedna miliarda obyvatel naší planety je totiž členem nějakého družstva, tedy každý osmý člověk! Výčet samozřejmě zahrnuje vedle bytových družstev také zemědělská, výrobní či spotřební družstva. V České republice se nachází 15 tisíc družstev, z toho 10 tisíc bytových. Bytová družstva za celou éru postavila milion bytů.

Od roku 2007 přitom členové Družstevního marketingového sdružení Česká republika postavila 42 bytových domů s bezmála třemi tisíci byty. SBD Praha se z tohoto počtu podílelo na vzniku 31 projektu se skoro dvěma a půl tisíc byty. Pozoruhodné jsou i plány do nejbližší budoucnosti. Právě tento týden totiž představenstvo SBD Praha schválilo další dva projekty a další projekty jsou připravovány k rozhodnutí. Ambicí je ve střednědobém horizontu realizovat projekty s tisícem dalších nových bytů.

Dostupnost bydlení může být v případě družstevní bytové výstavby podpořena zjednodušením legislativy, umožněním variabilnějších forem bytového družstevnictví, zvýhodněním v oblasti odečtů podílu člena družstva na úrocích zaplacených družstvem (podobně jako je tomu u hypotečních úvěrů) nebo přímou podporou nové družstevní bytové výstavby prostřednictvím těch, kteří mají zájem řešit své vlastní bydlení. Uvidíme, plány jsou veliké a čas do dalších voleb se krátí.

V Praze dne 26. října 2023

Martin Kroh, předseda